صنعت حملونقل یک محور اصلی و حیاتی برای اقتصاد هر کشور است و نقش بسیار مهمی در جابهجایی مواد و کالاهای گوناگون دارد. ایزوتانک قیمت کانتینر صنعت، تجارت و مراودات بینالمللی را برای تولیدکنندگان و خریداران آسان میسازد و تأثیر شگرفی بر کیفیت زندگی روزمره ما دارد. ایزوتانکها بهعنوان مخازن استاندارد برای حملونقل مایعات و مواد شیمیایی طراحی و ساخته شدهاند. این مخازن با ویژگیهای منحصربهفرد خود، نهتنها ایمنی حملونقل را افزایش میدهند، بلکه از کیفیت و سلامت محمولهها نیز محافظت میکنند. در این مقاله، به بررسی دقیق ایزوتانکها، کاربردها و مزایای آنها می پرداریم و بررسی میکنیم که چگونه این فنّاوری پیشرفته میتواند به بهبود حملونقل و کاهش خطرات مرتبط با جابهجایی مواد مایع کمک کند. در توضیح این نکات همراه ما باشید.
از ایزوتانک چه میدانید؟
در ابتدا به اهمیت صنعت حملونقل در جابهجایی مواد مختلف اشاره مینماییم. صنعت حملونقل بر تمامی بخشهای جامعه تأثیر فراوانی دارد. خدمات این صنعت باعث میشود که مشاغل گوناگون، سفارشهای خود را با بالاترین کیفیت و در بهترین زمان دریافت کنند؛ لذا اهمیت مناسببودن این خدمات، بر کیفیت دیگر صنایع تأثیرگذار است. حال که به اهمیت و نقش صنعت حملونقل پی بردیم به توضیح و بررسی خود ایزوتانک میپردازیم.
ایزوتانک، کانتینرهای باربری هستند که برای حمل انواع مایعات و مواد کاربرد دارند. هر نوع وسیله حملونقل، برای جابهجایی و حمل یک محموله خاص کاربرد دارد. مخزنی که برای حمل مایعات به کار میرود با مخزنی که برای حمل جامدات است، تفاوت دارد. مخزنهای مخصوص حملونقل آنقدر باید کیفیت داشته باشند که در آبوهوای سردوگرم، سلامت محموله را حفظ نمایند. جامدات نسبت به مایعات حمل آسانتری دارند. ولی حمل مایعات مانند مواد سوختی یا شیمیایی مشکلات خاص خود را دارد. برای حمل ایمن مایعات با حداقل احتمال و خسارت مالی ، از ایزوتانک استفاده میشود. مخزنهای ایزوتانک طراحی استاندارد دارند.
چنانچه هر مخزن، مشخصات فنی و فیزیکی آن به تأیید سازمان جهانی استاندارد و ISO رسیده باشد، به آن ایزوتانک ISO tank container گفته میشود. قاب نگهدارنده آن باعث محکمماندن مخازن ایزوتانک میشود که با این امکان، مواد و محمولههای موردنظر بسیار ایمن و سلامت به مقصد حمل میشوند. در مخازن ایزوتانک موادی مانند مواد اسیدی، شیمیایی و مایعات، بارگیری و جابهجا میشوند. ایزوتانک ها فقط برای حمل زمینی نیستند؛ بلکه برای حمل هوایی و زمینی نیز کاربرد دارند. این مخازن بهگونهای ساخته شدهاند که امکان نفوذ سیالات و یا نشت مایعات از آن تقریباً صفر است.
سازندگان و تولیدکنندگان مخازن ایزوتانک ها موظف هستند طبق قراردادهای رایج سازمان بینالمللی استاندارد، استانداردهای صنعتی و تجاری را در ساخت و تولید این نوع مخازن رعایت و اجرا نمایند. چنانچه از این نوع مخازن و تانکها بهمنظور حمل و جابهجایی انواع مایعات در جادههای بینشهری یا در سطح استفاده شود، اصطلاحاً ایزوتانک کامیون نامیده میشوند. کامیونها، حمل این مخازن را به عهده دارند. در بخش ذیل به کاربرد ایزوتانک های اشاره مینماییم.
کاربرد ایزوتانک ها
سیالات و مایعات گوناگون با ایزوتانک ها در ظرفیتهای گوناگون حمل میشوند. این مخازن بهگونهای طراحی و ساخته شدهاند که مواد خیلی حساس و تولیدات شیمیایی خطرناک و یا غیرخطرناک را در خود نگه میدارند. برخی از مواد هنگام جابهجایی و حملونقل ممکن است، خطراتی را به دنبال داشته باشند؛ مانند انواع سوخت. تکانخوردن برای بعضی از مواد خطرناک است؛ مانند مواد اشتعالزا. فریمهای فولادی نقش محافظ را برای مخازن دارند و از تکانهای شدید جلوگیری میکنند. گازها و مایعات معمولاً بهصورت فلهای جابهجا میشوند. کانتینرها و مخازن ایزوتانک از فولاد ضدزنگ هستند و شکل استوانهای دارند. بر اساس نوع کاربرد این مخازن، لایههای گوناگونی در ساخت آن استفاده میشود. در تولید مخازن، بازرسیهای فنی صورت میگیرد تا تولید آن طبق استاندارد باشد. ایزوتانک ها برای جابهجایی و حمل موادی مانند سموم کشاورزی، سموم دفع آفات، مواد شیمیایی خورنده، اسیدها، مواد نفتی، مواد هیدروکربنی و انواع گازها کاربرد دارند.
باید عنوان نمود که ایزوتانک ها برای حمل مواد شیمیایی غیرخطرناک هم استفاده میشوند؛ مانند آبمیوه، آب، شیر، نوشیدنیهای الکی، شیرههای نیشکر، چغندر و انواع روغنها. ایزوتانک ها از ابعاد، سایز و گنجایش مختلفی برخوردارند ولی معمولاً این مخازن برای حمل 14 هزار لیتر و 27 هزار لیتر مایعات استفاده میشوند. 20 فوت مخصوص حمل 14 هزار لیتر و ایزوتانک های 40 فوت مخصوص حمل مایعات 27 هزار لیتری هستند. برخی از مواد شیمیایی، از خود گاز تولید میکنند؛ لذا در انباشن آنها نباید بطور فشرده نگهداری شوند. به همین دلیل این نوع مواد باید کمتر از ظرفیت ایزوتانک ها، بارگیری شوند. برخی از مواد شیمیایی هنگام تکانخوردن دچار تغییراتی میشوند و برای پیشگیری از این آسیبها، ترجیحاً نباید از تمام ظرفیت و گنجایش ایزوتانک استفاده شود. اگر بارگیری با استفاده از حداکثر ظرفیت ایزوتانک انجام شود، ممکن است اصطکاک در برخی مواد ایجاد شده و منجر به آتشسوزی شود. استفاده از ظرفیت مناسب برای بارگیری مواد، بسیار حائز اهمیت است.
ضخامت مخزنهای ایزوتانک براساس، موارد استفاده متغیر و متنوع است بطور مثال ضخامت سیلندر ایزوتانک برای حمل مایعات سبک، 6 میلیمتر است. اما ضخامت سیلندر برای حمل گاز آمونیاک تا 10 میلیمتر است. هر مخزن و سیلندر برای حمل یک نوع مواد مناسب هستند. ایمنی بالا و مطلوب، سهولت در حمل، ظرفیت و گنجایش بالا و انبارداری آسان از مزایای استفاده از ایزوتانک ها به شمار میآیند. معمولاً دارای مخزن سیلندری شکل، ساختار و چارچوب فولادی، شیر، فشارسنج، دماسنج و تجهیزات الکتریکی هستند. تخلیه مواد از داخل مخازن بسیار آسان است؛ زیرا دارای شیر تخلیه هستند. شیرهای تخلیه ایزوتانک از مواد بسیار مقاوم و ضدزنگ ساخته میشوند تا در برابر خوردگی و آسیبهای ناشی از مواد شیمیایی و مایعات مختلف مقاومت کنند. این شیرها بهگونهای طراحی شدهاند که امکان کنترل دقیق جریان مایعات را فراهم میکنند و از نشت مواد جلوگیری میکنند.
چکیده
باتوجهبه تأثیر صنعت حملونقل در توسعه صنایع و تولیدیهای گوناگون، نقش ساخت و کیفیت بیشتر اهمیت پیدا میکند. بر اساس نوع موادی که برای جابجایی و حمل استفاده میشوند، ضخامت بدنه مخزن تانکها و اندازه آنها نیز تعیین میشود. کلیه مواد شیمیایی مایع را با ایزوتانک حمل میکنند. ایزوتانک ها از مخازن با لایههای مقاوم برخوردارند و انواع گوناگون مواد قابلحمل را در شرایط گوناگون آبوهوایی محافظت مینمایند.